Uurwerken voor staande klokken

Uurwerken voor staande klokken

Mechanische uurwerken met een looptijd van ongeveer 7 dagen per opwinding.
Dit hebben zij gemeen:

  • Aandrijving via gewichten of trekveer
  • Gemaakt in het zuiden van Duitsland

 


Bij mechanische slingeruurwerken wordt de lengte van de slinger vast gesteld door de overbrengverhoudingen in het raderwerk. Van de steeds aangegeven slingerlengte kan derhalve niet worden afgeweken.

Slingeruitslag
Deze maat heeft betrekking op de slingerlengte en is afhankelijk van de omvang van de slingerlens. Om het aanstoten van de slingerlens te vermijden, moet de breedte van de klokkast ongeveer 2 cm breder zijn als de slingeruitslag.

De meeste HobbyKlok snaaruurwerken zijn uitgerust met een automatisch anker, die ervoor zorgt dat de slinger door een eenvoudig tikje in de juiste positie ten opzichte van het anker wordt geplaatst. Het uurwerk tikt dan regelmatig en hinkt niet meer. Het instellen van de slingervoering bij een eventuele schuine stand van het uurwerk is dan niet nodig.

Westminster
De herkenbare slag van de beroemde "Big Ben"te Londen, gecomponeerd door G.F. Händel. Elk kwartier klinken 4 slagen, elk half uur 8 slagen, elke 45 minuten 12 slagen en op het hele uur 16 slagen plus het juiste aantal uren.

 

Back to Top